Overclocking cum si ... pâna unde
Overclocking-ul este o metoda prin care putem mari performantele sistemului de calcul modificand setarile initiale ale producatorului.
Voi prezenta aici overclocking pentru procesoare si placi video cu accelerator grafic.
Overclocking pentru procesoare
Daca sunteti fericitul posesor al unui procesor Intel veti putea mari mult mai mult frecventa procesorui in comparatie cu cei ce au procesoare AMExista trei metode practice pt. overclocking la procesor, toate realizand insa aceleasi lucru in teorie: marirea valorii multiplicatorului sau modificarea bus-ului procesorului de la 66 Mhz la 100 Mhz.
Explicatie: fiecare procesor are o frecventa interna (bus) ce este la Pentium si K6 de 66Mhz, iar la AMD K-6 II, III si K7 de 100 Mhz. Frecventa cu care e marcat procesorul este frecventa la care acesta este stabil in functionare si se obtine inmultind bus-ul cu un factor de multiplicare. De exemplu eu am un procesor AMD K-6 II la 300Mhz. Aceasta frecventa se obtine inmultind 100Mhz (bus-ul) cu 3 (factorul de multiplicare) = 300Mhz.
1. Reglare fina - overclocking din Windows
2. Artileria grea - overclocking pe placa de baza
3. Tuning din BIOS...
Reglare final - overclocking din Windows
Aceasta metoda este cea mai confortabila si mai sigura, insa se afla doar la indemana celor care au procesor din clasa Intel Pentium II, preferabil cu placa de baza Intel 440 BX.
Folosind un utilitar cum ar fi SoftFSB (il gasesti pe Chip 3/2000) sau CPU Boost puteti mari bus-ul procesorului (la Intel multiplicatorul e blocat) de la 66 la 100-120. Dupa ce v-ati saturat de jocul 3D favorit e recomandat sa aduceti la normal bus-ul, ca sa nu incingeti prea tare procesorul.
Artileria grea - overclocking pe placa de baza
Aceasta este metoda clasica de overclocking, dar si cea mai riscanta. Aveti nevoie neaaparat de manualul palcii de baza, pt. a nu face boacane ca va pot costa. Daca lucrati ca la carte, atunci singurul lucru rau ce se poate intampla este sa nu mai boot-eze, iar acest lucru poate fi remediat prin revenirea la setarile normale.
Dupa ce ati studiat temeinic manualul si ati identificat jumper-ii sau DIP-urile ce controleaza bus-ul si multiplicatorul procesorului, va puteti pune pe munca. Incercati mai ales sa schimbati factorul de multiplicare, adesea modificarea bus-ului nefunctionand.
Tuning din BIOS...
O alta metoda eleganta este overclocking-ul din BIOS, care insa nu se afla decat la indemana norocosilor (si banosilor) cu placi de baza Asus sau Abit. Acesti mari producatori au inclus in BIOS-ul placilor lor de baza posibilitatea de a schimba de aici bus-ul sau factorul de multiplicare.
Overclocking la placa video
Merita sa faceti overclocking la placa video doar daca aveti cat de cat un acclerator grafic pe ea.
Overclocking-ul poate si realizat cu utilitarul PowerStrip sau PerfTune.
Veti putea mari frecventa ceasului chipului grafic sau a memoriei.
Dupa ce ati terminat de jucat este bine sa anulati overclocking-ul, deoarece o sa observati ca puteti sa face friptura pe chip-ul grafic!!!
!!! Daca aveti o placa video cu radiator pe chip, incercati sa-i adaudati un cooler de 486 si veti fi uimiti de rezultate!!!